hoe koopt u de  beste koelcel of vriescel?

doe uw voordeel met onze gratis koel adviezen

Een koelcel of vriescel kopen is  voor u die dat niet dagelijks doet niet eenvoudig, wij helpen u graag de juiste keuzes te maken, zodat u de koelcel of vriescel koopt die in uw situatie de beste is. 

De wandpanelen van een koelcel en vriescel.

  • ONZE koelcel en vriescel wanden bestaan uit geïsoleerde sandwichpanelen die met groef-messing profielen in elkaar passen en met inwendige haken aan elkaar worden gekoppeld.  
  • Deze wanden zijn voor de koelcellen 80 mm. dik en voor kleinere vriescellen veelal ook 80 mm. dik, maar 100 of 120 mm. dikke wanden is natuurlijk ook mogelijk. Voor de kleine vriescellen is een dikke wand wat energie besparing betreft niet interessant, maar voor de grote vriescellen soms wel. 
  • Uiteraard is het wel belangrijk welke K-waarde de toegepaste isolatiepanelen hebben, want het de ene fabrikant maakt 80 mm. wanden met een betere K-waarde dan de andere fabrikant met 100 mm. dikke isolatiepanelen, dus laat u niet bedotten en vraag die info op.

De vloer van de koelcel of vriescel.

  • Bij de aanschaf van een koelcel kunt U kiezen uit een cel MET geïsoleerde vloer, maar dan moet U altijd een drempel/vloer op. Nu is dat bij een kleine cel meestal niet zo'n probleem, omdat U dan veelal niet met een karretje of pallet de cel in gaat, maar bij grotere koelcellen is het wel aan te bevelen om een cel ZONDER vloer te laten plaatsen, zodat U gemakkelijk in en uit uw koelcel kan rijden. Wanneer de cel op een hogere verdieping moet worden geplaatst is een geïsoleerde vloer absoluut noodzakelijk, daar U anders natte plekken op het plafond krijgt in de onderliggende ruimte.
  • Een vriescel moet altijd met geïsoleerde vloer geplaatst worden. Wanneer U gelijkvloers wenst te blijven, moet de vloer, daar waar de vriescel moet komen, omlaag gebracht worden. 
  • De cellen met vloer plaatsen we altijd op kokers, zodat er lucht onder de celvloer door kan, daar het anders erg nat wordt tussen uw vloer en de celvloer en dat wordt vies. 

Kies de goede koelcel of vriescel deur.

  • Nog een punt van belang is de deur keuze. De mogelijkheid is er om meerdere deuren in uw koel- of vriescel te kiezen. En U kunt kiezen uit draaideuren in verschillende breedte maten, maar een schuifdeur wel of niet elektrisch aangedreven, of overhead deur is ook mogelijk. 
  • De mogelijkheden in afmetingen zijn vele, maar een standaard draaideur van 80 cm. breed en 200 cm. hoog is de goedkoopste oplossing. 
  • Het is verstandig om in de deuropening van uw koel- of vriescel een doorzichtig flappengordijn te laten plaatsen. Daardoor blijft de koude lucht zo veel mogelijk in de cel en blijft de warme vochtige lucht zo veel mogelijk buiten de cel, zodat er zich geen vocht kan ophopen in de verdamper in de cel, waardoor de koeling snel minder wordt.

Maakt het uit waar ik de koelcel of vriescel voor gebruik?

  • Jawel, dat maakt zeker uit en vooral wat koelcapaciteit betreft. Een koelcel voor een slager moet aan andere eisen voldoen dan een koelcel voor een uitvaartverzorger of soldeerdeeg producent. En een vriescel voor de horeca of in een restaurant moet aan andere eisen voldoen dan de vriescel voor een reparatiebedrijf van vliegtuigen.
  • In de foodsector hebben we te maken met strenge HACCP normen en moet de koelinstallatie meer capaciteit hebben dan voor de bloemenkweker. De vers vleesverwerker wil dat zijn vlees na de verwerking zo snel mogelijk weer op +1° a +2° C. terug gekoeld is, zodat bacteriën geen kans krijgen om het vlees aan te tasten, maar voor soldeerpasta is dat helemaal niet relevant. De pasta moet gewoon altijd op een temperatuur tussen de +4° en +8° C. blijven en meer niet. 
  • Ook is het voor ons van groot belang om te weten of U regelmatig 'warm' product in uw koel- of vriescel brengt en wat is dat product dan, want 'warme' bloemen zijn nooit een probleem, maar 'warme' blokken kaas van 5 kilo per stuk zijn heel wat minder makkelijk in te koelen, omdat het een product is met vaste compacte massa, dus de koele lucht dringt niet snel naar het midden van het product. 
  • Van belang voor ons om te weten is, of u uitsluitend al voorgekoelde of voorgevroren producten wilt bewaren, of dat U ongekoelde of onbevroren producten wilt inkoelen of invriezen. Voor alleen het opslaan/bewaren van reeds bevroren producten hebt U een minder zware koelinstallatie nodig dan voor het inkoelen/invriezen van verse/warme producten. 
  • Wat daarbij dan voor ons van belang is, is dat U bij het inkoelen of invriezen van producten weet hoeveel U maximaal per dag wenst in te koelen of in te vriezen, zodat we voor U uit kunnen rekenen hoeveel koelcapaciteit de koelinstallatie moet leveren en wij de juiste koelmotor en verdamper kunnen aanbieden/installeren.
  • Wanneer U vooraf over bovenstaande zaken nadenkt en ons doorgeeft, kunnen wij u een perfecte koelcel of vriescel leveren.

Waar mag/kan de koelmotor geplaatst worden?

  • Dit is een heel belangrijk issue, omdat de koelmotor/koelmachine niet op iedere plek geplaatst kan worden.

  • De koelmotor geeft naar gelang de inhoud van de koelcel of vriescel meer of minder warmte af, tenslotte moet alle warmte die meer is dan de ingestelde temperatuur de cel uit. Wanneer de warmte bij de koelmotor blijft hangen wordt het steeds warmer en kan de koelmotor (condensor) de warmte uit de cel niet meer kwijt en zal de temperatuur in de cel niet op peil blijven, dus een goede afvoer van de warme lucht bij de koelmotor is van essentieel belang.

  • De koelmotor kan op de cel of naast de cel, maar kan ook in een andere ruimte en zelfs buiten op het dak of aan de muur geplaatst worden. Tot 25 meter afstand vanaf de koel- of vriescel is geen enkel probleem wanneer het horizontaal is en 15 meter als het verticaal is. Natuurlijk is een grotere afstand mogelijk, maar dat betekend meer kosten en meer energieverbruik, omdat de koperen leidingen groter moeten worden en er dus meer koelmiddel gebruikt en rondgepompt moet worden.

  • Wanneer u de koelmotor buiten geplaatst wenst, moet u met geluidsoverlast voor de eventuele buren rekening houden. Er zijn wel zogenaamde 'STILLE' koelmotoren leverbaar, maar die maken toch ook geluid en geluid draagt vooral 's nachts ver. Een 'stille' koelmotor maakt toch altijd nog minimaal 32 dB geluid op 10 meter afstand. Een niet 'stille' koelmotor maakt altijd 10 dB geluid meer.

Waar plaatst u uw koelcel en/of vriescel.

  • Bepaal de plek waar U een cel wilt laten plaatsen en denk dan vooral aan de vloer, want deze moet redelijk waterpasvlak zijn en het best uit één betonnen plaat, zodat uw cel stevig staat en niet scheef kan zakken. Het dak boven de cel moet waterdicht zijn, maar de wanden mogen eventueel ontbreken, dus als het moet is plaatsing onder een goed en overstekend afdak een mooie mogelijkheid.
  • De koelmachine heeft ook een plekje nodig. Omdat wij een split-koelsysteem installeren kunt U de koelmachine niet alleen op de cel laten plaatsen, maar kunnen we deze met een regenkap ook buiten op het dak of aan de muur installeren. 
  • Belangrijk is de plaatsbepaling i.v.m. de eventuele geluidsoverlast voor de buren, de overheid is daar best streng in, zodat het nog wel eens voorkomt dat de koelmachine toch op een andere plaats geïnstalleerd moet worden. De koelmachine wordt het beste geïnstalleerd op een plaats waar het goed door kan waaien, zodat de condensor de warmte snel kwijt kan.

Welke afmetingen zijn mogelijk?

  • Wij gaan altijd uit van de inwendige afmetingen van een koelcel of vriescel, want dat is wat u krijgt als koel- of vriesruimte. 
  • Wat betreft de (inwendige) afmetingen bouwen we de cellen op met geïsoleerde panelen die vanaf een minimale breedte van 90 cm. standaard per 30 cm. breder worden en zo ook met de diepte maat, maar wanneer u met 30 cm. niet uitkomt is per 15 cm. ook mogelijk. De inwendige hoogtemaat is standaard 210 cm., maar kan zelfs vanaf 180 cm. en wordt ook telkens 30 cm. hoger, dus 240 cm. of 270 cm. is ook mogelijk.
  • Wanneer u niet veel ruimte hebt om een koel- of vriescel te plaatsten kunt u natuurlijk de hoogte ingaan, maar dat is meestal niet erg verstandig, want u wilt vooral in een vriescel niet eerst een trap opklimmen om bij uw producten te kunnen toch, dus kunt u er nog bij?
  • Bepaal vooraf goed wat u aan ruimte nodig hebt, want te weinig inhoud is lastig, maar te veel inhoud kost veel energie en energie is duur.

Wat zijn de meest ideale afmetingen voor een koelcel en vriescel?

  • Het is natuurlijk van belang om de meest efficiënte afmetingen voor uw koelcel en vriescel te hebben, want aan veel te veel loopruimte of niet gebruikte hoogte hebt U niets, het kost U veel energie en energie is gewoon duur. 
  • Nu is het in iedere situatie natuurlijk anders. Wanneer U met pallets werkt in een koelcel moet de cel natuurlijk minimaal 2 pallets van 120 cm. breed en het looppad moet natuurlijk ook 120 cm. breed zijn om de pallets er uit te kunnen halen, dus 3.60 m. is dan prima. De lengte hangt af van de hoeveelheid pallets die U wenst te kunnen opslaan.
  • Maar wilt U rekwerk langs de zijden van uw koelcel plaatsen is een koel- en vriescel van inwendig 180 cm. breed in de meeste gevallen prima. Het rekwerk is links en rechts meestal niet dieper dan 50 cm, dus dan houdt U als gangpad nog 80 cm. breedte over, wat net zo breed is als de deurdoorgang, dus naar onze mening prima. De dieptemaat is dan naar uw ruimte behoefte in te vullen en kan natuurlijk gerust 3 meter zijn.

Welk koelmiddel wordt gebruikt.

  • Wij gebruiken altijd goedgekeurde koelmiddellen of freon en bij voorkeur de meest nieuwe.

  • Op dit moment maken we gebruik van R 449A voor de koelcellen en R 452A voor de vriescellen en voor de koelmeubelen gebruiken we veel keer R 134A

  • Wanneer bovenstaande koelmiddelen gebruikt worden krijgt U geen last met de milieudienst van uw gemeente en hoeft U bij de kleinere koelinstallaties jaarlijks niet een dure controle uit te laten voeren door ons 

Hoe zit het met de garantie?

  • Wij verlenen op een koelcel of vriescel garantie zoals wij vinden dat het hoort en wij denken dat U dat ook vind, maar zulke garantie krijgt u meestal niet.

  • Wij geven op al onze geleverde cellen 12 maanden garantie. Dat houdt in dat U 12 maanden geen voorrijkosten betaald, geen arbeidsloon en geen onderdelen, dus 12 maanden geen kosten. 

  • Heel veel leveranciers verlenen wel 24 maanden garantie...........denkt U, maar dat is dan wel alleen op de onderdelen, dus niet op het arbeidsloon, niet op de voorrijkosten en niet op het opnieuw koelmiddel inspuiten. Een onderdeel is niet het duurste aan een defect aan een koelcel, de monteur kost veel meer, dus de lange garantie is niet de garantie die U denkt te hebben.

  • Bel ons +31(0)184642101 of mail ons voor een goed advies met echte garantie!!

Offerte.

  • Wanneer wij alle punten die van belang zijn van U weten, maken wij een keurige offerte voor u met daarin alle relevante informatie, zodat U een goede beslissing kunt nemen.

  • Uiteraard adviseren wij U graag om tot de beste keuze te komen. Bel ons +31(0)184642101 of mail ons voor een goed advies!!