VRIESCEL kopen? Waar moet u op letten?

doe uw voordeel met onze gratis vries adviezen

Een vriescel kopen is  voor u die dat niet dagelijks doet echt niet eenvoudig, wij helpen u graag de juiste keuzes te maken, zodat u de vriescel koopt die in uw situatie de beste is voor een scherpe prijs. 

De wandpanelen van een vriescel.

 • De door ons gebruikte vriescel wanden bestaan uit geïsoleerde sandwichpanelen die met groef-messing profielen in elkaar passen en met inwendige haken aan elkaar worden gekoppeld.  
 • Deze wanden zijn voor de kleinere vriescellen veelal 80 mm. dik, maar 120 of 160 mm. dikke wanden zijn natuurlijk ook mogelijk. Voor de kleine vriescellen is een dikke wand wat energie besparing betreft echt niet interessant, maar voor de grote vriescellen vaker wel. 
 • Uiteraard is het wel belangrijk welke K-waarde de toegepaste isolatiepanelen hebben, want het de ene fabrikant maakt 80 mm. wanden met een betere K-waarde dan de andere fabrikant met 100 mm. dikke isolatiepanelen, dus laat u niet bedotten en vraag die info ook bij onze conculega's op en u zult verbaasd zijn.

De vloer van een vriescel.

 • Een vriescel moet altijd met geïsoleerde vloer geplaatst worden, dus moet U altijd een drempel opstappen om in uw vriescel te komen. Als U gelijkvloers wenst te blijven, moet de 'beton' vloer, daar waar de vriescel moet komen, minimaal 11,5 cm. omlaag gebracht worden. 
 • Vriescellen plaatsen we altijd op kokers van 4 cm. hoog, zodat er ventilatie onder de vriescel vloer door kan. Dat moet, omdat het anders erg nat wordt tussen uw vloer en de vriescel vloer en dat wordt vies en op lange termijn vriest de vriescel vloer zelfs aan uw betonvloer vast, waardoor er schade aan uw beton vloer ontstaat. 

Welke afmetingen zijn mogelijk?

 • Wij gaan altijd uit van de inwendige afmetingen van een vriescel, want dat is wat u als vriesruimte krijgt en kunt gebruiken. 
 • Wat betreft de (inwendige) afmetingen bouwen we de vriescellen op met geïsoleerde panelen die vanaf een minimale breedte van 90 cm. standaard per 15 cm. breder worden en zo ook met de diepte maat. De inwendige hoogtemaat is standaard 210 cm., maar kan wanneer dat nodig is vanaf 180 cm. hoogte zijn en kan telkens 5 cm. hoger gekozen worden. In de hoogte is dus heel veel mogelijk.
 • Wanneer u niet veel ruimte hebt om een vriescel te plaatsten kunt u natuurlijk de hoogte ingaan, maar dat is meestal niet erg verstandig, want u wilt in een vriescel niet eerst een trap op moeten klimmen om bij uw producten te kunnen toch, het is er best frisjes hoor. 
 • Bepaal vooraf goed wat u aan ruimte nodig hebt, want te weinig inhoud is lastig, maar te veel inhoud kost veel energie en energie is duur.

Maakt het uit waar ik de vriescel voor gebruik?

 • Jawel, dat maakt zeker uit en vooral wat vriescapaciteit van de vriesmotor en vriesverdamper betreft. Een vriescel voor de slager, bakker of in een restaurant moet aan andere eisen voldoen dan de vriescel die wij plaatsten voor een reparatiebedrijf van vliegtuigen.
 • In de foodsector hebt u te maken met strenge HACCP normen en wordt er meer vers product ingevroren, waarvoor de vriesinstallatie meer capaciteit moet hebben dan voor de opslag van lijmen. De vers vleesverwerker wil dat zijn vlees na de verwerking zo snel mogelijk op -18° a -20° C. terug gekoeld is, zodat bacteriën geen kans krijgen en de smaak en kwaliteit behouden blijven. 
 • Ook is het voor ons van groot belang om te weten of U regelmatig 'warm' product in uw vriescel brengt en wat is dat product dan, want 'verse' hamburgers zijn makkelijker in te vriezen dan stukken vlees van 10 kilo per stuk. Hoe groter een product is als vaste compacte massa, hoe langer het duurt voordat het midden van het product bevroren is. De buitenkant is zo bevroren, maar de kern van het product is heel wat lastiger  
 • Van belang voor ons is dus om te weten of u uitsluitend al voorgevroren producten wilt bewaren, of dat U onbevroren producten wilt invriezen. Voor alleen het opslaan/bewaren van reeds bevroren producten hebt U een veel minder zware/grote vriesinstallatie nodig dan voor het invriezen van verse/warme producten. 
 • Voor ons is het dan van groot belang te weten hoeveel vers product en hoe 'warm' dat verse product is wat U maximaal per dag wenst in te vriezen, zodat we voor U uit kunnen rekenen hoeveel vriescapaciteit de vriesmotor moet leveren en wij de juiste vriesmotor en verdamper kunnen aanbieden/installeren.
 • Wanneer U vooraf goed over bovenstaande zaken wilt nadenken en ons het hoe of wat doorgeeft, kunnen wij u een perfecte vriescel offreren en leveren.

Hoe zit het met de garantie?

 • Wij verlenen op een vriescel volledige garantie en dat is zoals wij vinden dat het hoort. Wij denken dat U dat ook vind, maar zulke garantie krijgt u meestal niet.

 • Wij geven op al onze geleverde en geplaatste vriescellen 12 maanden garantie. Dat houdt in dat U 12 maanden geen voorrijkosten betaald, geen arbeidsloon en geen onderdelen, dus 12 maanden geen kosten. 

 • Heel veel leveranciers verlenen wel 24 maanden garantie........... denkt U, maar dat is dan wel alleen op de onderdelen, dus niet op het arbeidsloon, niet op de voorrijkosten en niet op het opnieuw koelmiddel inspuiten. Een onderdeel is niet het duurste aan een defect aan een vriescel, de monteur kost veel meer, dus de lange garantie is niet de garantie die U denkt te hebben.

 • Bel ons +31(0)184642101 of mail ons voor een goed advies met echte garantie!!

Waar plaatst u uw vriescel.

 • Bepaal de plek waar U een vriescel wilt laten plaatsen en denk dan vooral aan de vloer, want deze moet behoorlijk waterpasvlak zijn en het best uit één betonnen plaat, zodat uw cel stevig staat en later niet scheef kan zakken. Het dak boven de cel moet waterdicht zijn, maar de wanden mogen eventueel ontbreken, dus als het moet is plaatsing onder een goed en overstekend afdak een mooie mogelijkheid.
 • Zet de vriescel niet in een dichte afgesloten ruimte waar geen of bijna geen ventilatie is, want dan krijgt U veel condens op de cel, dus natte muren en vloer. Zorg voor voldoende ventilatie om de cel.

Waar kan de vriesmotor geplaatst worden?

 • Dit is een heel belangrijk issue, omdat de vriesmotor niet op iedere plek geplaatst kan worden.

 • De vriesmotor geeft naar gelang de inhoud van de vriescel meer of minder warmte af, tenslotte moet alle warmte die meer is dan de ingestelde temperatuur de vriescel uit. Wanneer de warmte bij de vriesmotor blijft hangen wordt het steeds warmer en kan de vriesmotor (condensor) de warmte uit de vriescel niet meer kwijt en zal de temperatuur in de cel niet op peil blijven, dus een goede afvoer van de warme lucht bij de vriesmotor is van essentieel belang.

 • De vriesmotor kan op de cel of naast de cel, maar kan ook in een andere ruimte en zelfs buiten aan de muur of op het dak geplaatst worden. Tot 25 meter afstand vanaf de vriescel is geen enkel probleem wanneer het horizontaal is en 15 meter als het verticaal is. Natuurlijk is een grotere afstand mogelijk, maar dat betekend fors meer kosten en meer energieverbruik, omdat de koperen leidingen groter moeten worden en er dus meer koelmiddel gebruikt en rondgepompt moet worden.

 • Wanneer u de vriesmotor buiten geplaatst wenst, moet u met geluidsoverlast voor de eventuele buren rekening houden. Er zijn wel zogenaamde 'STILLE' vriesmotoren leverbaar, maar die maken toch ook geluid en geluid draagt vooral 's nachts ver. Een 'stille' vriesmotor maakt toch altijd nog minimaal 32 dB geluid op 10 meter afstand. Een niet 'stille' koelmotor maakt altijd 10 dB geluid meer.

Wat zijn ideale afmetingen voor een vriescel?

 • Het is natuurlijk van belang om de meest efficiënte afmetingen voor uw vriescel te hebben, want aan te veel loopruimte of niet gebruikte hoogte hebt U niets, het kost U veel energie en energie is gewoon duur. 
 • Nu is het in iedere situatie natuurlijk anders. Als U met pallets werkt in een vriescel, moet deze natuurlijk minimaal 2 pallets van 120 cm. breed en een looppad van 150 cm. breed hebben, zodat u de pallets er ook uit kunt halen, dus 3.90 m. breedte is dan prima. De lengte hangt dan af van de hoeveelheid pallets die U in uw vriescel wenst te plaatsen. Bij 10 pallets moet uw cel toch minimaal 4.20 m. diep zijn.
 • Wilt U een REKWERK langs de zijden van uw vriescel plaatsen, is een vriescel van inwendig 180 cm. breed in de meeste gevallen prima. Het rekwerk is links en rechts meestal niet dieper dan 50 cm, dus dan houdt U als gangpad nog 80 cm. breedte over, wat net zo breed is als de deurdoorgang, dus naar onze mening prima. De dieptemaat is dan naar uw ruimte behoefte in te vullen en kan natuurlijk gerust 3 of zelfs 4 meter zijn.

Kies de goede vriescel deur.

 • De deur van uw vriescel is een belangrijke keuze, want u wilt de deur gemakkelijk kunnen openen en sluiten om snel wat te kunnen pakken. 
 • U kunt kiezen uit draaideuren in verschillende breedte maten, maar een schuifdeur wel of niet elektrisch aangedreven is natuurlijk ook mogelijk. 
 • De mogelijkheden in afmetingen zijn vele, een standaard draaideur van 80 of 90 cm. breed en 200 cm. hoog is de goedkoopste oplossing. 
 • Ook is er de mogelijkheid meerdere deuren in uw vriescel te kiezen. En een dubbele draaideur om extra brede zaken in uw vriescel te zetten is ook heel goed mogelijk. 
 • Het is verstandig om in de deuropening van uw vriescel een doorzichtig flappengordijn te laten plaatsen. de koude lucht blijft dan zo veel mogelijk in de vriescel en de warme vochtige lucht blijft dan zo veel mogelijk buiten de vriescel, zodat er zich geen vocht kan ophopen in de verdamper in de cel, waardoor het vriezen snel minder wordt.

Welk koelmiddel wordt gebruikt.

 • Wij gebruiken altijd goedgekeurde koelmiddellen en bij voorkeur de meest nieuwe.

 • Op dit moment maken we gebruik van R 449A voor de koelcellen en R 452A voor de vriescellen, voor de koelmeubelen gebruiken we veel keer R 134A

 • Wanneer bovenstaande koelmiddelen gebruikt worden krijgt U geen last met de milieudienst van uw gemeente en hoeft U bij de kleinere koelinstallaties jaarlijks niet een dure controle uit te laten voeren. 

Offerte.

 • Wanneer wij alle punten die van belang zijn voor uw vriescel van U weten, maken wij een keurige offerte voor u met daarin alle relevante informatie, zodat U een goede beslissing kunt nemen.
 • Als U toch nog vragen hebt, bel ons op +31(0)184642101 of mail ons. Wij beantwoorden graag uw vragen en adviseren u graag, zodat u de beste vriescel kiest voor een scherpe prijs.