KOELCEL kopen? Waar moet u op letten?

doe uw voordeel met onze gratis koel adviezen

Een koelcel kopen is voor u die dat niet dagelijks doet niet eenvoudig, wij helpen u graag de juiste keuzes te maken, zodat u de koelcel koopt die in uw situatie de beste is. 

De wandpanelen van een koelcel.

 • ONZE koelcel wanden bestaan uit geïsoleerde sandwichpanelen die met groef-messing profielen in elkaar passen en met inwendige haken aan elkaar worden gekoppeld.  
 • Deze wanden zijn voor de meeste koelcellen 80 mm. dik, maar 100 of 120 mm. dikke wanden is natuurlijk ook mogelijk. Wij adviseren de dikkere wanden niet vaak, omdat het prijsverschil te groot is om via energievoordeel terug te verdienen. Ook bent u meer ruimte kwijt met dezelfde inhoud, ruimte die u misschien hard nodig hebt.
 • Uiteraard is het wel belangrijk welke isolatie waarde, dus K- of R-waarde de toegepaste isolatiepanelen hebben, want de ene fabrikant maakt 80 mm. wanden met een betere isolatie waarde dan een andere fabrikant met 100 mm. dikke isolatiepanelen, dus laat u niet bedotten en vraag die info op. Onze ervaring is dat de goedkope koelcellen een zeer slechte isolatiewaarde hebben en de leveranciers deze 'nooit' opgeven, nog gekker is dat de meeste leveranciers de isolatiewaarde niet eens voor handen hebben. Wij plaatsen altijd de meest energiezuinige koelcel, zodat uw energiekosten niet de pan uitrijzen.

De vloer van de koelcel.

 • Bij de aanschaf van een koelcel kunt U kiezen uit een cel MET geïsoleerde vloer of ZONDER geïsoleerde vloer. Wanneer een koelcel MET geïsoleerde vloer wordt gekozen, moet U altijd een drempel/vloer op. Nu is dat bij een kleine koelcel meestal niet zo'n probleem, omdat U dan veelal niet met een karretje of pallet de cel in gaat, maar bij grotere koelcellen kunt u zich voorstellen dat het erg lastig kan zijn en is het aan te bevelen om een koelcel ZONDER vloer te laten plaatsen, zodat U gemakkelijk in en uit uw koelcel kan lopen en eventueel rijden. Ook is het veel gemakkelijker om even een emmer water door uw koelcel te gooien als deze een gladde betonvloer of tegelvloer heeft zoals waarschijnlijk verder om de koelcel heen ook is.
 • Wanneer de koelcel op een hogere verdieping geplaatst moet worden is een geïsoleerde vloer absoluut noodzakelijk, daar U anders natte plekken op het plafond in de onderliggende ruimte kan krijgen.
 • De koelcellen met vloer plaatsen we altijd op kokers van 40 mm., zodat er lucht onder de koelcel vloer door kan, daar het anders erg nat wordt tussen uw vloer en de koelcel vloer en dat wordt vies. 
 • ONS ADVIES......als het mogelijk is, een koelcel ZONDER geïsoleerde vloer laten plaatsen.

Kies de goede koelcel deur.

 • Een punt van belang is de deur keuze. U kunt kiezen uit draaideuren in verschillende breedte en hoogte maten en dezen rechtsom of linksom laten draaien.  Een schuifdeur in allerlei afmetingen en wel of niet elektrisch aangedreven of een overhead deur is natuurlijk ook mogelijk. En dan is er ook nog de mogelijkheid om meer dan één deur in uw koelcel te laten plaatsen.
 • De mogelijkheden in afmetingen zijn vele, maar een standaard draaideur van 80 cm. breed en 200 cm. hoog is de voordeligste oplossing, maar een schuifdeur is in heel veel gevallen erg gemakkelijk en heeft bijna geen ruimte nodig om open te slaan. 
 • Het kan verstandig zijn om in de deuropening van uw koelcel een doorzichtig flappengordijn te laten plaatsen. Daardoor blijft de koude lucht zo veel mogelijk in de koelcel en blijft de warme vochtige lucht zo veel mogelijk buiten de koelcel, zodat er zich minder vocht zal ophopen in de verdamper in de cel, waardoor de koelcapaciteit snel minder wordt en er meer keer ontdooit moet worden.

Waar mag/kan de koelmotor geplaatst worden?

 • Dit is een heel belangrijk issue, omdat de koelmotor/koelmachine niet op iedere plek geplaatst kan worden.

 • De koelmotor geeft naar gelang de inhoud van de koelcel meer of minder warmte af, tenslotte moet alle warmte die meer is dan de ingestelde temperatuur de cel uit. Wanneer de warmte bij de koelmotor blijft hangen wordt het daar steeds warmer en kan de koelmotor (condensor) de warmte uit de koelcel niet meer goed kwijt en zal de temperatuur in de cel niet op peil blijven, dus een goede afvoer van de warme lucht bij de koelmotor is van essentieel belang, vooral ook wat betreft energieverbruik.

 • De koelmotor kan op de koelcel of naast de cel, maar kan ook in een andere ruimte en zelfs buiten op het dak of aan de muur geplaatst worden. Tot 25 meter afstand vanaf de koelcel is geen enkel probleem wanneer het horizontaal is en 15 meter als het verticaal is. Natuurlijk is een grotere afstand mogelijk, maar dat betekent fors meer kosten en meer energieverbruik, omdat de koperen leidingen een grotere diameter moeten hebben en er dan meer koelmiddel gebruikt en rondgepompt moet worden.

 • Wanneer u de koelmotor buiten geplaatst wil hebben, moet u met geluidsoverlast voor de eventuele buren rekening houden. Er zijn wel zogenaamde 'STILLE' koelmotoren leverbaar, maar die maken toch ook geluid en geluid draagt vooral 's nachts hinderlijk ver. Een 'stille' koelmotor maakt toch altijd nog minimaal 32 dB geluid op 10 meter afstand. Een niet 'stille' koelmotor maakt veelal 10 dB geluid meer.

 • ONS ADVIES....... laat de koelmotor zoveel mogelijk buiten plaatsen, zodat u het minste energie verbruikt, maar houdt uw buren te vriend.

Hoe zit het met de garantie?

 • Wij verlenen op een koelcel garantie zoals wij vinden dat het hoort en wij denken dat U dat ook vind, maar let op, zulke garantie krijgt u meestal niet.

 • Wij geven op al onze geleverde koelcellen 12 maanden volledige garantie. Dat houdt in dat U 12 maanden lang geen voorrijkosten, geen arbeidsloon en geen onderdelen betaalt, dus 12 maanden geen kosten. 

 • Heel veel leveranciers verlenen wel 24 maanden garantie...........denkt U, maar dat is dan wel alleen op de onderdelen, dus niet op het arbeidsloon, niet op de voorrijkosten en niet op het benodigde nieuwe koelmiddel en andere kleine onderdeeltjes. Een onderdeel is niet het duurste aan een defect van een koelcel, de monteur kost veel meer, dus de lange garantie is niet de garantie die U dacht te hebben.

 • Bel ons +31(0)184642101 of mail ons voor een goed advies met echte garantie!!

j

Waar plaatst u uw koelcel.

 • Bepaal de plek waar U een koelcel wilt laten plaatsen en denk dan vooral aan de vloer, want deze moet redelijk waterpasvlak zijn en het best uit één betonnen plaat, zodat uw cel stevig staat en niet scheef kan zakken. Het dak boven de cel moet waterdicht zijn, maar de wanden mogen eventueel ontbreken, dus als het moet is plaatsing onder een overstekend afdak een mooie mogelijkheid.
 • De koelmotor heeft ook een plekje nodig en omdat wij een split-koelsysteem installeren kunt U de koelmachine niet alleen op de cel laten plaatsen, maar kunnen we deze met een regenkap ook buiten op het dak of aan de muur installeren. 
 • Belangrijk is de plaatsbepaling i.v.m. de eventuele geluidsoverlast voor de buren, de overheid is daar best streng in, zodat het nog wel eens voorkomt dat de koelmachine toch op een andere plaats geïnstalleerd moet worden. De koelmachine wordt het beste geïnstalleerd op een plaats waar het goed door kan waaien, zodat de condensor de warmte snel kwijt kan.

Welke afmetingen zijn mogelijk ?

 • Wij gaan altijd uit van de inwendige afmetingen van een koelcel, want dat is wat u krijgt als koelruimte, de wanden zijn een noodzakelijk kwaad en zijn eigenlijk een sta in de weg. 
 • Wat betreft de (inwendige) afmetingen bouwen we de cellen op met geïsoleerde panelen die vanaf een minimale breedte van 90 cm. standaard per 15 cm. breder worden en zo ook met de diepte maat. De inwendige hoogtemaat is standaard 210 cm., maar kan zelfs vanaf 180 cm. en wordt standaard telkens 30 cm. hoger, dus 240 cm. of 270 cm., maar per 5 cm. hoger of lager is ook mogelijk.
 • Wanneer u niet veel ruimte hebt om een koel- of vriescel te plaatsten kunt u natuurlijk de hoogte ingaan, maar is dat verstandig? U wilt in de koelcel vast niet een trapje moeten opklimmen om bij uw producten te kunnen komen. Het is niet veilig en niet handig.
 • Bepaal vooraf goed wat u aan ruimte nodig hebt, want te weinig inhoud is lastig, maar te veel inhoud kost veel energie en u weet, energie is duur en het ergste is, blijft duur.

Wat zijn ideale afmetingen voor een koelcel?

 • Het is natuurlijk van belang om de meest efficiënte afmetingen voor uw koelcel te hebben, want aan veel te veel loopruimte of niet gebruikte hoogte hebt U niets, het kost U veel energie en energie is duur. 
 • Nu is het in iedere situatie natuurlijk anders. Wanneer U met pallets werkt in een koelcel moeten er in de cel minimaal 2 pallets van 120 cm. diep passen en het looppad moet dan natuurlijk ook 120 cm. breed zijn om de pallets er uit of in te kunnen rijden, dus een breedte van 3.60 m. is dan prima. De lengte hangt af van de hoeveelheid pallets die U wenst te kunnen opslaan. Wenst U 10 pallets te kunnen plaatsen is het handig als er 5 links en 5 rechts kunnen staan, dus een koelcel van 3.60 x 4.20 
 • Maar wilt U rekwerk langs de zijden van uw koelcel plaatsen is een koelcel van inwendig 180 cm. breed in de meeste gevallen een prima maat. Het rekwerk is links en rechts te koop in 40, 50 en 60 cm., dus wanneer U aan beide zijden 50 cm. diep plaatst, houdt U als gangpad nog 80 cm. breedte over, wat gelijk is aan de deurdoorgang, dus wij denken prima. De dieptemaat is dan naar de behoefte van ruimte in te vullen en kan natuurlijk gerust 3 meter of zelfs meer zijn.

Maakt het uit waar ik de koelcel voor gebruik?

 • Jawel, dat maakt zeker uit en vooral wat koelcapaciteit betreft. Een koelcel voor een slager of horeca ondernemer moet aan strengere koeleisen voldoen dan een koelcel voor een uitvaartverzorger, boomkweker of soldeerdeeg producent. 
 • In de foodsector hebben we te maken met strenge HACCP normen en moet de koelinstallatie meer capaciteit hebben dan voor de bloemenkweker. De vers vleesverwerker wil dat zijn vlees na de verwerking zo snel mogelijk weer op +1° a +2° C. terug gekoeld is, zodat bacteriën minder kans krijgen om het vlees aan te tasten, maar voor soldeerpasta is dat helemaal niet relevant. De pasta moet gewoon altijd op een temperatuur tussen de +4° en +8° C. blijven en meer niet. 
 • Ook is het van groot belang om te weten of U regelmatig 'warm' product in uw koelcel brengt en wat is dat product dan, want 'warme' bloemen koelen is nooit een probleem, maar 'warme' blokken kaas van 5 tot 10 kilo per stuk zijn heel wat minder makkelijk in te koelen, omdat het een product is met vaste compacte massa, dus de koele lucht dringt niet snel naar het midden van het product. 
 • Van belang voor ons om te weten is, of u uitsluitend al ingekoelde producten wilt bewaren, of dat U ongekoelde producten wilt inkoelen. Voor alleen het opslaan/bewaren van reeds ingekoelde producten hebt U een minder zware koelinstallatie nodig dan voor het inkoelen/invriezen van verse/'warme' producten. 
 • Wat daarbij dan ook nog van belang is, is dat U bij het inkoelen van producten weet hoeveel U maximaal per dag wenst in te koelen, zodat we voor U uit kunnen rekenen hoeveel koelcapaciteit de koelinstallatie moet leveren en wij de juiste koelmotor en verdamper kunnen aanbieden/installeren.
 • Wanneer U vooraf over bovenstaande zaken nadenkt en ons doorgeeft, kunnen wij u de perfecte koelcel leveren.

Welk koelmiddel wordt gebruikt.

 • Wij gebruiken altijd goedgekeurde koelmiddellen en bij voorkeur de meest nieuwe.

 • Op dit moment maken we gebruik van R 449A voor de koelmotor van koelcellen.

 • Wanneer bovenstaande koelmiddelen gebruikt worden krijgt U geen last met de milieudienst van uw gemeente en hoeft U bij de kleinere koelinstallaties niet jaarlijks een dure controle uit te laten voeren. 

Offerte voor een koelcel.

 • Wanneer wij alle punten van belang van U weten, maken wij een uitgebreide offerte voor u met daarin alle relevante informatie van de koelcel, zodat U een goede beslissing kunt nemen.

 • Uiteraard adviseren wij U graag om tot de beste keuze te komen. Hebt U nog vragen, is alles nog niet helemaal duidelijk?  Bel ons +31(0)184642101 of mail ons voor een goed advies!!