Koelmachine en verdamper voor een koel- en vriescel.

18-11-2018

Op iedere koelcel en vriescel die wij plaatsen of u zelf of een ander al bouwde moet een koelinstallatie geïnstalleerd worden om er voor te zorgen dat uw opgeslagen producten op de gewenste temperatuur blijven. 

In een koelcel ligt de beste temperatuur meestal tussen de + 1° C. en +7° C. en in een vriescel tussen de -18° C. en -24° C.

Om deze koele temperaturen te handhaven installeren we in uw koel- of vriescel een passende verdamper en buiten de koel- of vriescel een koelmotor met een bepaalde koelcapaciteit. 

Nu heeft iedere koel- of vriescel een andere inhoudsmaat, iedere gebruiker heeft eisen wat betreft invriezen en inkoelen en bewaren van de producten in de cel. Ook koelt of vriest iedere gebruiker andere producten in, want grote stukken vlees inkoelen van bijvoorbeeld +15° C. naar +2° C. is een heel ander proces dan verse bloemen inkoelen. Vlees is een compact product, dus om het vlees tot in de kern op +2° C. te krijgen vraagt heel veel meer koelcapaciteit dan om 5 karren bloemen, waar heel veel lucht in zit, tot in de kern op temperatuur te krijgen. U begrijpt, voor iedere cel en iedere klant rekenen we uit hoeveel koelcapaciteit er nodig is.

Voor de benodigde koelcapaciteit die uitgerekend is nemen we de koelmotor en verdamper die passend is, zodat uw producten perfect gekoeld worden en op kwaliteit blijven.

Wij leveren en installeren dus geen standaard koelunit voor iedere cel met een bepaalde inhoud, maar wij leveren en installeren de split-koelinstallatie op uw cel die u echt nodig hebt, zodat u en wij geen klachten krijgen dat uw cel niet goed werkt en we achteraf dure oplossingen moeten zoeken. 

Bovenstaande klinkt allemaal misschien wat ingewikkeld en daarom duur, maar dat is in het geheel niet zo. Voor ons is het niet ingewikkeld met de juiste antwoorden van u, u van de best passende koelinstallatie te voorzien. Inderdaad de totaalprijs van onze koelcel of vriescel is wat hoger, maar als uw product niet goed opgeslagen ligt in uw cel en er koeltechnische aanpassingen gedaan moeten worden, wordt het allemaal pas echt duur. Daarbij is het zo dat een kant en klare koelunit altijd al veel meer energie gebruikt dan een split-koelinstallatie, de levensduur van zo'n koelunit behoorlijk korter is en de herrie direct aan de cel is, dus als uw cel in uw werkruimte staat, dat niet heel prettig voor u en uw werknemers is. 

Een koelmotor geeft warme lucht af en wel de warme lucht die de koelinstallatie uit uw koelcel of vriescel haalt. De beste plaats om de koelmotor te installeren is daar waar de warme lucht gemakkelijk weg kan en dat is buiten op het dak of aan de muur of onder een afdak, maar in een inpandige koele ruimte kan dat ook prima zijn. Met een kant en klare koelunit kunt u de koelmotor niet ergens anders of buiten laten plaatsen, met een split-koelinstallatie wel. 

Wanneer de koelmotor buiten geplaatst moet worden is het wel van belang dat uw buren er geen last van hebben, want na klachten wat betreft permanent geluidsoverlast, treed de gemeentelijke overheid veelal streng op. Wanneer geluid een issue is, is het verstandig een geluidarme koelmachine aan te schaffen. Het is wat duurder, maar geeft minder kans op ruzie met de buren.

Geef ons uw wensen op en wij offreren de koelinstallatie die u nodig hebt.

Advies nodig? Bel of mail ons !