Wat maakt de PRIJS van een KOELCEL.

03-10-2020

Een KOELCEL bestaat uit verschillende onderdelen, een geïsoleerde ruimte, een koelcel motor, een koelcel verdamper en een besturingskast, tezamen maken ze de koelcel prijs.

De verschillende koelcel onderdelen kunnen van verschillende kwaliteit zijn en dus ook een hogere of lagere koelcel prijs opleveren.

  • De koelcel panelen heb je in verschillende diktes, maar wat veel belangrijker is, de isolatie in de panelen heeft een isolatiewaarde en hoe lager dan getal, hoe beter de isolatie is, dus hoe zuiniger de koelcel wordt. De dikte van de koelcelwanden is van weinig belang om te weten, de isolatiewaarde des te meer. Er zijn wanden van 20 cm. dik die minder isoleren dan wanden van 8 cm. dik met een zeer hoge (wij noemen het hoge, maar het is een getal wat lager is) isolatiewaarde. De isolatiewaarde zegt uiteindelijk het energieverbruik van uw koelcel. Veel verkopers van goedkope koelcellen weten de isolatiewaarde van de koelcel wanden niet, omdat de fabriek de isolatiewaarde niet wil laten weten. Ze vallen absoluut door de mand.
  • De koelcel motor en verdamper zijn met heel veel verschillende koelvermogens te leveren. Uiteraard is een koelcel motor met een hoger koelvermogen duurder dan één met een laag koelvermogen. Wanneer u verse, 'warme' producten wenst te koelen naar de ingestelde temperatuur zult u een koelmotor met meer koelcapaciteit, dus een duurdere koelcel motor nodig hebben. Ook maakt natuurlijk het merk koelcel motor wat in prijs uit, maar het grootste verschil in prijs zit in het geluid wat de koelcel motor maakt. Een zeer stille koelcel motor is behoorlijk duurder dan een 'gewone' koelcel motor. 
  • Ook de verdamper kan een prijsverschil geven, maar niet heel veel. De verdamper moet wat betreft koelcapaciteit bij de koelmotor passen, dus de koelmotor is daarin het belangrijkste onderdeel. 
  • De besturingskast doet niets anders dan de koelmachine en verdamper aan of uit schakelen naar gelang de temperatuur vraag in de cel.
  • Een koelcel prijs is dus niet zomaar even te zeggen en ja rommel is NU goedkoper, maar binnen een paar jaar al veel duurder in energieverbruik en onderhoud. Ons advies is dat goedkoop altijd duurkoop is.